Cand te poate ajuta o aplicatie pe telefon sa fii mai productiv?

Probabil că ai modalitățile tale prin care încerci să-ți faci un time management cât mai eficient. Să faci cât mai mult din ceea ce contează și cât mai puțin din ceea ce nu-ți aduce niciun beneficiu. Aceasta ar fi un principiu simplu și de bază în time management.

aplicatie telefon

Pana la urmă de ce să ne batem capul cu managementul timpului dacă nu ne ajută să avem o calitate a vieții mai ridicată?

Ideea e ca prin time management nu ne străduim să devenim „roboței”, nicidecum, ci încercăm să facem viața noastră să arate într-o manieră cât mai apropriată de cum ne-am dori noi să fie aceasta. Un om care e bun la time management e un om care alocă timp în mod conștient pentru a lucra la obiectivele proprii. E un om care nu se plânge că „viața e grea” și nu se lasă bătut de scuzele care apar, chiar dacă se confruntă cu dificultăți ca oricine.

Te poate ajuta o aplicație să devii mai productiv? Hmmm… asta încerc eu să cercetez.

Ce se vede clar din literatura științifică, e că aplicațiile te pot ajuta să îți modifici comportamentul atâta timp cât ele integrează tehnici de modificare comportamentală din teorii comportamentale cu dovezi experimentale.  (Abraham & Michie, 2008)

Din păcate, mai multe studii arată că majoritatea aplicațiilor de telefon care își propun să modifice comportamente nu folosesc astfel de principii comportamentale verificate de experimente. (Cowan, Van Wagenen, Brown, Hedin, Seino-Stephan, Hall, West, 2014; West, Hall, Hanson, Barnes, Giraud-Carrier, Barrett, 2012; Breton, Fuemmeler, Abroms, 2011)

Dar totuși, există și aplicații care folosesc tehnicile de schimbare comportamentală folosite în intervențiile clasice (deci care funcționează), iar acestea sunt:

  • setarea de obiective 
  • oferirea de feedback
  • automonitorizarea (Webb, Joseph, Yardley, Michie, 2010; Michie, Abraham, Whittington, McAteer, Gupta, 2009; Golley, Hendrie, Slater, Corsini, 2011)

Să-ți setezi un obiectiv înseamnă simplu să știi cum vrei să arate comportamentul tău concret. Ex. Să citesc zilnic 10 pagini de literatură științifică.

Oferirea de feedback se referă la a ști dacă ceea ce faci zilnic te duce, sau nu, acolo unde dorești. Petreci mult timp pe facebook și dai cam rar pe la bibliotecă? sau treaba stă cu totul invers?

Automonitorizarea, ca să-ți poți oferi feedback și să știi dacă mergi în direcția potrivită e nevoie să te observi, să vezi ce faci.

Ei bine, asta îmi propun eu să te ajut cu aplicația – să-ți setezi obiective, să te poți monitoriza singur pentru a ști dacă mergi în direcția potrivită sau nu și să poți singur să-ți extragi feedback care să-ți spună dacă să continui ceea ce faci sau să schimbi lucrurile.

Tu practici vreo măsură din cele de mai sus? Daca da, care o practici mai des și ce rezultate îți oferă?

Pe curând,

Cristi

Referința științifică: (toate citările, acele nume din paranteze de mai sus le poți găsi în articolul acesta)  Middelweerd, A., Mollee, J. S., van der Wal, C., Brug, J., & Te Velde, S. J. (2014). Apps to promote physical activity among adults: a review and content analysis. Int J Behav Nutr Phys Act,11(1), 97.

Sursa foto

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *