Primul pas simplu ca sa ai lucrurile pe care ti le doresti

Momentul în care scriu acest articol este unul în aproprierea sfârșitului de an.

E acel moment în care ne gândim foarte mult la cum ne vom petrece sărbătorile, ce anume vom face de Crăciun, unde și cum ne vom petrece revelionul.

setarea de obiective

Ne facem multe planuri, cum să iasă cât mai bine, sau poate nu, poate pur și simplu lăsăm lucrurile să curgă de la sine. Ambele variante sunt bune de testat.

Aud adesea oameni spunând: „nu-mi fac planuri, pentru că niciodată nu ies.”

Am stat și m-am gândit, oare chiar așa este? Oare planurile ne obligă să ratăm? Sau doar ne e frică de faptul că trebuie să facem ceva diferit, ceva nou, față de care nu suntem cei mai confortabili și de aceea evităm să ne facem planuri?

Te întreb, de câte ori ți s-a întâmplat să ai un revelion reușit, fără să te gândești unde-l petreci, fără să strângi o gașcă și să închiriezi un loc din timp? Nu spun că nu se poate, dar e vorba de frecvență. De câte ori nu ai plănuit nimic de revelion și a ieșit bestial și de câte ori ai plănuit și a ieșit bestial? Fă această comparație, te rog.

Când îți faci planuri, când setezi un obiectiv, automat îți obligi mintea să se gândească în acea direcție. O pui să se orienteze spre o destinație la care vrei să ajungi. Gândindu-te mai mult în acea direcție, cresc șansele ca acel lucru să devină realitate.

De ce? Prin ceva metodă metafizică miraculoasă? Nu. Printr-un mecanism psihologic verificat din așa numita teorie a deschiderii operaționale, care spune că acele cunoștințe care sunt cele mai activate, sunt cele care ne determină comportamentul. (David, 2012)

Adică, cu cât te gândești mai mult la ceva, cu atât vei avea șanse mai mari ca acel lucru să se manifeste în comportamentul tău. E foarte clar și logic. Dacă tu ești un om care se plimbă prin viață, în ce direcție privești mai mult, în acea direcție te vei îndrepta.

Ei bine, la asta ne ajută obiectivele, să avem o direcție, niște locuri spre care să privim și care să ne indice orientarea.

De aceea e bine să îți setezi obiective, ca să te gândești în ce direcție vrei să mergi, să mărești șansele de a avea ceea ce-ți dorești. Nu zic că e suficient să-ți dorești, însă e primul pas care te împinge în acea direcție, impulsul care duce ca un comportament să apară.

Acest lucru specific cu obiectivele nu e doar interpretarea mea, există un manual întreg pe această temă scris de 2 cercetători care spun că oamenii care au obiective, tind să depună mai mult efort și să performeze mai bine decât cei care nu au obiective. (Locke & Latham, 1990)

Așadar, sfârșitul de an se aproprie. Dacă nu te-ai gândit încă ce vei face de revelion, gândește-te acum. Mai important însă, gândește-te ce vei face la anul care vine. Gândește-te ce vrei să păstrezi și ce vrei să schimbi, cum vrei să arate viața ta. Dă-ți voie să visezi puțin…

Pe curând,

Cristi

David, D. (2012). Tratat de psihoterapii cognitive și comportamentale. MintRight Inc.

Locke, E. A., & Latham, G. P. (1990). A theory of goal setting & task performance. Prentice-Hall, Inc.

Sursa foto

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *